Saturday, March 21, 2015

Trophy Hunting

Idag har jag varit och lyssnat på Ian Michler, en naturjournalist, -fotograf och -guide från Sydafrika. Han var i Kirjakahvila och talade om trofé jakt eller trophy/canned hunting. Här är en kort video för er som vill få en lite bättre bild av hur det kan se ut.


& här är lite information om trofé jakt: 

Det hela går ut på att det finns en massa lejon som föds upp i fångenskap (detta innebär att de lejon som föds upp även är genetiskt kontaminerade eftersom de inte fötts eller växt upp i det vilda och saknar vissa instinkter och funktioner de vilda lejonen har). Det finns ungefär 160 av dessa "farmer" i Sydafrika, och det finns kring 8000 uppfödda lejon i farmerna. 

Dessa lejon blir uppfödda för att folk (=turister/jägare) ska åka dit och skjuta ihjäl dem. 99% av trofé jägarna kommer från länder utanför Sydafrika, oftast är de från Europa och Nordamerika. Jägarna betalar lejonuppfödarna mellan 50 000-250 000€ (beror bland annat på lejonets utseende) för att få döda lejonen. Jag har aldrig förstått mig på jakt och kommer nog aldrig göra det heller, men tydligen får ju dessa jägare någon slags twisted kick ur det hela, eller jo det finns säkert mycket orsaker bakom detta, som prestige, maktkänslor osv, men tillbaka till lejonen; efter att de skjutits, säljs deras kroppsdelar vidare för dyra pengar, och än idag är det lagligt i Europa att importera dessa "troféer" (något bland annat Ian Michler kämpar för att göra olagligt).

Jakten går till så att lejonen förs över till en begränsad vildmark där de sedan skjuts ihjäl med pistoler, gevär eller armborst. Lejonet har alltså ingen chans att slippa undan. Ibland skjuts de medan de sover, och ofta måste de skjutas 5-6 gånger förrän de dör, eftersom man inte vill sikta mot lejonets bröst eller ansikte för det området av lejonet ska hållas så rent och fint som möjligt så att det kan säljas till dyrt pris och hängas upp på väggen som en prydnad eller liknande. Dessa farmer som föder upp lejonen har en massa volontärarbetaren som jobbar för dem. Dessa volontärer kan betala kring 2000€ för att få åka till Sydafrika för två veckors tid och sköta om de söta lejonungarna. Ifall volontärerna sedan ifrågasätter verksamheten på något vis, brukar lejonuppfödarna ofta använda sig av olika slags hot, för att stoppa dem från att sprida informationen vidare. 

Lejonuppfödarna fortsätter ofta att manipulera volontärarbetarna efter att dessa två veckor har tagit slut till exempel genom att säga att den lejonungen hen skött om behöver bli omhändertagen efteråt också, och uppmanar den före detta volontärarbetaren att bli en slags fadder till lejonungen, dvs sätta in en viss summa på deras konto varje månad, som sedan ska gå till "lejonets skötsel".

Själva jagandet är inte den enda aktiviteten på farmerna, turisterna betalar även stora summor för att till exempel gå på promenader och olika safaris med de tama lejonen. När lejonen sedan växer och börjar forma ett lite större hot, sätts de i de begränsade områdena där jakten sker. Det är oftast i det här skedet lejonen blir fotade, prisbelagda, och sätts ut på nätet, där jägarturisterna kan välja det lejon de vill ta livet av, betalar det överenskomna priset och åker iväg för att skjuta "deras lejon."

För mer information och för att visa och ge stöd, kan man gå och likea Trophy Free EU Group på Facebook (länk här: https://www.facebook.com/TrophyfreeEU ) Det är förstås en komplicerad kamp då lejonen inte är den enda djurarten som utsätts och det finns även farmer i Texas, USA. Det är fråga om en så stor business som så många är inblandade i världen runt, men detta kan ju inte fortsätta.. Jag är så tacksam och glad för människor som Ian. Djuren har ingen röst så vi måste ju fan tala för dem! ARE U WITH MEEEEE:)) 

1 comment:

  1. Alltså.... I have no words. Int visste ja heller att de e en sådär stor business. O i Sydafrika. Ja träffa ju dendär ena tjejen som hade volontera me lejonungar o ja va då så kade på henne, SOM TUR fo ja int dit o stöda de. Sen fo mina kaverin där också på "safari" o betala massor fö de men de va basically bara ett helt mega stort område me staket o domdä lejonen verka ganska tama o dom som va där sa att de verka lite weird men int kela vi ju då att de sku va nå sånhänt...:( tur att ja int fo dit heller o stöda de... Fyhelvete alltså!!

    ReplyDelete