Tuesday, April 7, 2015

make the connection

De flesta håller med om att pälsindustrin är brutal och onödig. Undercover aktivister har också konstaterat att flera av Finlands pälsfarmer är värre än de i Kina. Varför? Jo, för där har de råd att anställa fler arbetaren (med dåliga löner)  som checkar in på djuren, ger dem mat och vatten osv. I Finland finns det i genomsnitt 1,5 arbetare per farm, vilket resulterar i att mer djur blir oskötta, djuren svälter, har infektioner osv. 

(bilden är tagen i en finsk pälsfarm)

Det som är värt att nämnas om Finlands pälsindustri är att det finns en felaktig tro om att pälsnäringen sysselsätter kring 18 000 (?) människor årligen. Detta är dock bullshit och sanningen är att det idag finns kring 950-1000 päls famer i Finland. År 2012 estimerades pälsindustrin sysselsätta kring 2000 människor (avrundat uppåt). I sin helhet med alla välikäsin medräknat dvs. alla som har någonting med industrin att göra, sysselsätts kring 6000-7000 människor allt som allt i Finlands pälsindustri. Majoriteten av pälsfarmarna har även andra odlingar på sidan om, så även om pälsfarmarna skulle läggas ned skulle dessa människor inte bli arbetslösa. Intressant statistik och information om allt detta finns att hitta bland annat i MTT's (Maa-, ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) rapport HÄR.
mer statistik och annan information kan läsas här: http://tarhauskielto.fi/turkistarhaus/tyollisyys

Man kan läsa om pälsindustrin i Finland t.ex. på Oikeutta Eläimilles webbsida HÄR. Där står det kort om bland annat varför det är oekologiskt och oetiskt, historia bakom industrin, hur djurens liv ser ut, osv. För att läsa om industrin på svenska, läs HÄR.

 & om ni vill se en ihopklippt video av pälsindustrin filmad i 83 av Finlands pälsfarmer gjord av ett djurrätts investigation team, ska ni klicka HÄR för att se. 

Olivia Munn for PETA:Det som många inte verkar förstå är att läder industrin är precis lika brutal som pälsindustrin (likaså kött-, mjölk-, och ägg industrin men det är en annan femma). 

Det har varit en ganska big fuzz kring Karl Lagerfelds uttalanden kring kött och päls, då han ofta själv använder sig av päls i hans klädkollektioner. 

Animals should be killed "nicely" if at all possible, said Lagerfeld, who admitted to being queasy about eating meat. 
"I can hardly eat meat because it has to look like something what it was not when it was alive," he said.

Han har en poäng i att det är vrickat att folk är emot päls men köper ändå läder, äter djurprodukter eller exploaterar djur på andra sätt. 

 "For me, as long as people eat meat and wear leather, I don’t get the message," 


Karl Lagerfeld fights back against Peta and defends use of fur in fashion, saying 'a butcher shop is worse' 


....öhm not worse but the same? och varför inte undvika användningen av båda om man vet att de är bad in the first place? hypocrite. 

För det mesta tycker jag förstås han är ute och cyklar, t.ex i hans påstående att  "the beasts would kill us if we don't kill them" - Jaa-a du, om det får dig att sova gott om nätterna så suuuure... keep telling yourself that.  

Designern Stella McCartney är vegan och är all in för cruelty-free fashion. Hennes pappa Paul McCartney är också vegan, åh <3. Här berättar Stella om läderindustrin och vad man egentligen betalar för då man köper äkta djurskinn:


Vi behöver definitivt mera goda människor som the McCartney's! Hoppas inte det är allt för jobbigt att läsa såna här texter, det är ju trots alls mycket jobbigare för djuren, och jag tänker aldrig sluta tala om och kämpa för deras rättigheter, never ever... EVEEERRR!!!!!! 

No comments:

Post a Comment