Tuesday, September 22, 2015

Haters gonna hate, Potatoes gonna potateFör några månader sedan var det en massa ståhej kring Yulin Dog Meat Festival, ni minns? Många blev i alla fall otroligt upprörda över festivalen och ämnet fick en enorm mängd publicitet.

Självklart håller jag med om att ett evenemang som går ut på att kidnappa, tortera och äta hundar är helt sinnesjukt. Lika sinnessjukt som jag tycker det är att tortera och äta kossor, grisar, fisk, lamm, getter och höns. 

Jag förstår mer än väl att detta är ett svårt ämne eftersom det är så inpräntat i våra huvuden att katter och hundar är våra husdjur, medan de flesta andra djuren är till för att slaktas och ätas, antingen för att "det hör till” eller anses vara “normalt”, utan att ens nämna the age old story om att vi måste äta djur för att få i oss tillräckligt med protein, det är ju framför allt det enda sättet att leva ett hälsosamt liv. Eller?

Om det är något jag avskyr är det ordet “tradition”. Bara för att vi hållit på med något en lång tid behöver det inte betyda att det är berättigat. Det tog över 400 år för vita människor att inse att de inte kan äga mörkhyade, bara ett exempel på hur traditioner verkligen inte behöver vara etiskt berättigade.

Vad är skillnaden på hundar och grisar (förutom att grisars hjärnkapacitet egentligen är större än hundars) som gör att hunden är vår “bästa vän" medan grisens öde är att bli bacon? 

Varför tycker vi det är äckligt eller konstigt att äta t.ex. apkött medan vi inte har några problem alls med att äta anus, inälvor, klöver, skinn, nerver, blodkärl, brosk, kemikalier (osv osv) instoppat i ett skinn gjort på tarmar (=korv)? 

Varför vägrar de flesta jaga/fiska men ändå går till butiken för att köpa en kroppsdel utan att ens tänka tanken om vad den köttbiten varit förut? 

Varför tycker vi det är hemskt att se filmklipp på djurplågeri, men vägrar inse att det är just det vi bidrar till genom att köpa djurprodukter?

Varför ska vi alltid ha något motargument till varför det är fel att tortera djur då det kommer till våra matvanor? 

Varför går vi på Zoo för att se på de gulliga och roliga djuren och endast ser dem som underhållning? 

Varför betalar vi för att simma i en liten pool med delfiner som blivit kidnappade från deras egentliga livsmiljö?

Varför blev vi så upprörda av Cecil lejonet? Jo, för vi bryr oss om djur. De är söta och glädjer upp vår vardag. 

Är det vi håller på med etiskt rätt eller gör vi det endast på grund av en vana? 

Jag vet att de allra flesta av mina kompisar som fortfarande äter kött aldrig i livet skulle gå med på att göra det smutsiga arbetet själva, det vill säga gå till ett slakteri för att ta livet på ett djur som kämpar för fullt för att få leva.

Det är extremt lätt för oss att blunda till vad som pågår. Det ända vi behöver göra är att indirekt betala slaktaren. 

Stackars kossor, grisar, fiskar, skaldjur, lamm, getabockar, höns och övriga djur som blivit de största offren för våra vrickade traditioner. Speciesism, försvinn från jordens yta med det samma, tack.

No comments:

Post a Comment